Vedení liberecké radnice čelí nařčení z klientelismu

Liberec - Liberecká radnice možná pochybila v případu prodeje pozemku firmě, kde figuruje poslanec Tomáš Hasil. Sdružení Staré město Liberec podalo na koaliční zastupitele trestní oznámení. Radnice pochybení odmítá.

200 metrů čtverečních v jedné z nejlukrativnějších lokalit města za necelých 150 tisíc korun naznačuje podle sdružení lidí žijících v okolí zoologické zahrady podivný obchod. Tvrdí, že kdyby se město chovalo jako správný hospodář a vypsalo na prodej parcely veřejnou soutěž, mohlo vydělat daleko víc. Radnice místo toho pozemek prodala dokonce s 50procentní slevou.

„Je pravda, že město poskytuje 50procentní slevy, ale to jsou pozemky, které souvisí třeba s nějakou nemovitostí. V tomto případě je ta sleva naprosto neodůvodněná,“ nechala se slyšet Alena Dvořáčková z občanského sdružení Staré město Liberec. Primátor Liberce Jiří Kittner (ODS) sdělil, že město postupuje stejně i v mnoha jiných případech. Z pohledu zákona prý nejde o pochybení.

Sdružení upozorňuje na to, že novým majitelem pozemku je firma Kalendář Liberecka, kterou z části vlastní poslanec za ODS Tomáš Hasil, dřívější náměstek libereckého primátora a také jeho stranický kolega. Opoziční zastupitel Liberce Jan Korytář (SZ) je toho názoru, že jde o klientelismus.