Lázeňskou budovu v Karlových Varech ohrožuje divoký termální pramen

JKarlovy Vary - Takzvaný divoký termální pramen už dva roky ničí prostory v jedné lázeňské budově v Karlových Varech. Společnost, která si budovu od města pronajala, ale nechce platit miliony korun za sanaci. Investice do oprav už několikrát odmítli i karlovarští zastupitelé.

Vřídlo – nejznámější karlovarský pramen. V jeho okolí ale vyvěrají desítky více či méně známých pramenů. Některé z nich odborníci označují za divoké. Takové termální prameny se pak objeví kdekoliv. „Divoké vývěry jsou vázané na poruchy zemské kůry – ty jsou tady v Karlových Varech velice hojné,” vysvětluje hydrogeolog Tomáš Vylita.

Jeden z takových pramenů začal před dvěma roky nekontrolovaně pronikat do suterénu budovy Lázní III. Vedení lázní kvůli tomu muselo přestěhovat část balneoprovozu. Vysoká teplota, vlhkost a kysličník uhličitý, který se z vody uvolňuje, začaly působit agresivně na budovu i její vybavení. „Narušuje nejen zdivo a obklady, ale dokonce i kov, říká ředitel Lázní III. Milan Koula. Vedoucí údržby Jaroslav Soukup dodává: „Vzniká tam vlastně slabá kyselina uhličitá, která dokonale rozežírá trubky.”

Majitelem budovy Lázní III je město Karlovy Vary. Vedení společnosti, která tu lázeňskou léčbu provozuje, se proto domnívá, že náklady na odvedení divokého pramene a izolaci budovy by měla zaplatit radnice. „Bohužel, jak jsem zjistil, ani v roce 2007 v rozpočtu města peníze na opravu nejsou,” stěžuje si Milan Koula.

Náměstek primátora Tomáš Hybner uvedl: „Vnímám, že tato problematika je dosti závažná a měli bychom se tím zabývat.” Podle odborníků existuje hned několik možností jak nechtěné pronikání pramenů z podzemí zastavit. Práce by ale stály desítky miliónů korun.