Protesty proti stavbě nákupního centra uprostřed Liberce sílí

Liberec - V Liberci sílí protesty proti výstavbě nákupního střediska Plaza v centru města. Na stranu odpůrců se totiž postavili i památkáři. Podle nich moderní stavba nenávratně naruší ráz historického centra a omezí klidovou zónu.

„V historickém centru Liberce nechceme obrovské moderní středisko, ale park.” Pod petici s tímto zněním se už na podzim podepsalo skoro pět tisíc lidí. Díky projektu za miliardu korun má ze srdce města zmizet 10 let opuštěné staveniště. Odpůrcům se ale nelíbí, že mají celou plochu Šaldova náměstí zaplnit železobetonové objekty nákupního centra. „Tato budova má zabrat přibližně dva tisíce metrů čtverečních, které jsou stále v územním plánu vedeny jako veřejná zeleň. Takže tohle vůbec přes stavební úřad projít nemělo,” stěžuje si na postup úředníků zastupitelka města Zuzana Kocumová (nez.).

Na stranu odpůrců se přidal i Národní památkový ústav. Nesouhlasí například s výškou budov.

„Na nároží Šaldova náměstí bude velká prosklená věž, což bude taková nová dominanta oproti dominantě zámku a dominantě radnice,” popisuje jeden z problematických detailů památkář z liberecké pobočky NPÚ Jiří Kříž.

Památkáři upozorňují také na právní chyby, kterých se magistrát i investor dopustili. Obrátili se proto na kraj, aby celou věc přezkoumal. Podle mluvčího kraje Jiřího Langera se bude kraj stížností zabývat pouze v případě, že uzná podnět jako oprávněný. Přezkumné řízení zahájí do šedesáti dnů.

Podle investora a radnice je ale vše v pořádku a k žádnému pochybení nedošlo. To průčelí toho objektu kopíruje tu starou zástavbu a nemyslím si, že by nějakým způsobem rušilo,” tvrdí například náměstek primátora Ivo Palouš (ČSSD).

Památkáři se obávají, že než Liberecký kraj rozhodne, bude mít už investor všechna potřebná povolení a zabránit výstavbě nákupního střediska v centru Liberce už nebude možné.