Radnice chce zrušit zákaz heren v Chebu

Cheb - Vedení chebské radnice chce zrušit teprve půl roku starou vyhlášku proti hernám. Podle ní měla zmizet hlavně z centra města třetina ze současných 84 heren. Při jejich rušení by přišlo město asi o devět miliónů korun. Radnice se teď obává , že provoz heren umožní ministerstvo financí a peníze půjdou státu a ne městu.

Herny se zuby nehty snaží udržet. Skulinu vidí v platné legislativě. Klasické hrací automaty povolují města nebo obce. Moderní hrací terminály a elektronické rulety ministerstvo financí, poplatky z nich jdou potom do státního rozpočtu. Majitelé heren začali technologii hazardu obměňovat. Radnice ustupuje. „Jsou dva druhy automatů, jedny povoluje město, jedny povoluje ministerstvo financí bez naší kontroly a my chceme mít kontrolu nad hracími automaty,” říká starosta Chebu Jan Svoboda.

Odpůrci heren si myslí, že ústup je až moc překotný. Za pravdu jim dává zkušenost z Ostrova u Karlových Varů a z Aše. Tam mají podobné vyhlášky, nehodlají je rušit a bojují.„Ministerstvo financí v první fázi provozování těch terminálů povolilo, my jsme proti tomu v zákonné lhůtě podali rozklad a zájemci od svého úmyslu ustoupili,” uvedl mluvčí městského úřadu v Aši Milan Vrbata.

V Chebu přijali zastupitelé vyhlášku na popud romských aktivistů. Stěžovali si, že hazard má špatný vliv na mládež. Přidali se policisté, kteří v hernách vidí základnu pro galerku, překupníky drog a pro aktéry kriminality kolem prostituce. „Samozřejmě, že čím více heren, a čím déle otevřených, tím více je gamblerů a problémů s tím spojených, včetně závislostí a kriminality,” vysvětluje specialista na závislosti Ivan Douda.

Mluvčí ministerstva financí řekl, že ministr Kalousek předloží do konce roku nový loterijní zákon, který zvýší pravomoci obcí při povolování všech hracích strojů.