Investor chce opravit tři zdevastované domy v centru Mariánských Lázní

Mariánské Lázně - Mariánské Lázně mají naději na záchranu tří zdevastovaných lázeňských domů v centru města. Předchozí majitelé se o ně buď nestarali, nebo je chtěli zbourat. Proti tomu ale byli památkáři. Teď se našel investor, který slibuje, že domy dokáže opravit.

Bývalý lázeňský komplex Mondorf – Rozkvět prodala lázeňská společnost před více než deseti lety firmě, která vzápětí zkrachovala. Domy postupně chátraly a několikrát změnily majitele. Teď je vlastní firma s ruským kapitálem a chce je opravit. „Samozřejmě, že to vítáme, ale dokud není kopnuto, tak jsme malinko skeptičtí, protože těch spekulantů se tady skutečně otočilo mnoho,” říká místostarosta Mariánských Lázní Jiří Chval.

„Náš plán je celkem jednoznačný, chceme, aby se jednalo o prvotřídní lázeňské zařízení,” vysvětluje Gabriel Achour, právní zástupce majitele domů. Velké plány měl s lázeňským komplexem i jeho předchozí vlastník, teplický podnikatel Jaroslav Třešňák. I on ale nakonec domy prodal. „Měl jsem to pro zahraničního investora, ale když mělo dojít k podpisu smlouvy, tak zahraniční řekl, že zatím do ČR nechce expandovat.”

Lázeňské domy hned vedle kolonády patří do městské památkové zóny. Jsou ale napadené dřevomorkou a navíc mají narušenou statiku. Jejich rekonstrukce proto nebude jednoduchá. Památkáři už dopředu vyloučili úplné zbourání domů. „Musí být zachován především urbanismus toho místa i maximální možný počet dochovaných historických prvků,” myslí si ředitel Národního památkového ústavu v Lokti nad Ohří Roman Procházka.

S tím souhlasí i Gabriel Achour: „My budeme postupovat s maximální citlivostí a budeme respektovat veškeré požadavky stavebního zákona a památkářů.” Nový majitel chce začít s rekonstrukcí domů hned, jak získá stavební povolení. Předpokládá, že to bude ještě letos.