Vyrostou v Aši mrakodrapy?

Západní Čechy - Skoro dvaadvacet miliard korun slibuje investovat v Aši izraelská firma BCD Group. Měla by postavit v podstatě satelitní městečko s klinikou, zábavními centry, byty a průmyslovými podniky. Termín dokončení - rok 2013. Některým radním se projekt líbí, jiní se na něj dívají s nedůvěrou.

Investor předvedl ašským radním studii, za kterou prý už dal osm miliónů korun. Dominují v ní třicetipatrové mrakodrapy s pěti sty byty a další budovy, které připomínají tak trochu Las Vegas. Mělo by se jednat o jednu z největších investic, které zatím přišly do České republiky. René Samek, ředitel divize podpory investic společnosti Czech Invest pro Českou televizi uvedl: „Nejlepší srovnání by bylo s projektem regenerace území Karolina v Ostravě, což je dvanáct až patnáct miliard korun. Pro nás je nejzajímavější plán na vytvoření technologického parku pro hi-tech firmy. ”

Aš je zatím známá spíš vietnamskými bazary a hernami. Návrh investora se radním patnáctitisícového města u samotné hranice s Německem líbí. Mezi zastánce projektu patří i místostarosta Aše Pavel Klepáček (nezávislý): „Já tomu věřím. Město do toho nevkládá žádný majetek, maximálně tak více práce pro úředníky.”

Naopak ašský zastupitel a radní Břetislav Hadač (KSČM) se k projektu staví negativně: „Myslím si, že návratnost těchto investic je absolutně nereálná.” „Necháme se překvapit, zda své plány splní,” říká na adresu izraelského investora Jiří Červenka (ODS), zástupce hejtmana Karlovarského kraje a ašský rodák.

Jindřich Lacko, mediální zástupce firmy BCD Group vysvětluje cíle zatím největší investice v západních Čechách: „Aš je středisko úplně jiného regionu, než který si představujeme dneska v mezích českých hranic. Pokud se na to podíváme očima Evropy, určitě se zdroje pracovních sil i zákazníků najdou.”

Optimisté i skeptici se shodují na tom, že testem důvěryhodnosti investora budou konkrétní činy. BCD Group má začít stavět do dvou let.