Další útok na zdravotníky, tentokrát v Hradci Králové

Hradec Kríálové - Agresivita pacientů stoupá. Zatím neznámý pachatel napadl v noci na dnešek zdravotní sestru královehradecké záchranné služby. Zaútočil na ni poté, co zazvonil na pohotovosti a sestra mu přišla otevřít.

Na první pohled to byl zkroušený pacient, kterému je opravdu zle. Ve dvě hodiny stál před dveřmi hradecké záchranné služby a zvonil na pohotovost. Staniční sestra Marcela Čecháková viděla pacienta v ordinaci na monitoru. Když muž neodpovídal, rozhodla se mu jít otevřít.

„V tu chvíli mi vytrhnul dveře a pak jsme se o ně začali prát. Mezitím vylítla jeho ruka, chtěl mě chytit za vlasy a poškrábal mě. Nezbylo mi nic jiného, než mu dát pěstí do hlavy. Podařilo se mi dveře opět zaklapnout a muž se dal na útěk. Myslím si, že byl zfetovaný, vykazoval abstinenční příznaky – i podle pohybů,” uvedla Čecháková.

Za několik minut přijeli na pohotovost policisté. „Když naše hlídka dorazila na pohotovost, pachatel už tam nebyl. Policie po něm intenzivně pátrá – jedná se asi o třicetiletého muže,” říká mluvčí policie v Hradci Králové Anna Pešavová.

Ředitel záchranné služby Královehradeckého kraje Ladislav Žabka se rozhodl, že zlepší bezpečnostní opatření pro noční služby: „Přiděláme kameru, aby bylo vidět potenciálním pacientům do obličeje a se sestrou bude sloužit vždy i jeden záchranář, aby byla jistá fyzická převaha. Toto je pro nás typický příklad toho, že agresivita obecně vzrůstá.”

Přibývající počet útoků na zdravotníky záchranáře vede k úvahám, zda by i oni neměli požívat ochrany veřejného činitele.