Děčín: Bude místo bazénu park?

Děčín - Děčín stále váhá, co udělá s chátrajícím koupalištěm pod Děčínským zámkem, které v roce 2002 zničila povodeň. Koupaliště s termální vodou bylo během léta chloubou města a v zimě ho vyhledávali otužilci.

Ještě před dvěma lety měli děčínští komunální politici o budoucnosti koupaliště jasno, měli by o ní rozhodnout obyvatelé města. Čím déle koupaliště chátralo, tím více přibývalo lidí, kteří byli ochotni uvažovat i o tom, že by na jeho místě nemusely být jen bazény a brouzdaliště, ale například park. Radnice proto raději vyhlásila anketu. Ani ta však nedopadla jednoznačně.

Problém přitom mohl být v samotném způsobu dotazování. Podle redaktorky radničního časopisu „Město Děčín – zpravodaj” Petry Tachecí byla celá anketa zmanipulována. Lidé údajně falšovali anketní lístky, a dokonce nelegálně upravili internetové stránky města.

V současné době, více než čtyři roky po povodni, se v mnoha ohledech nic nezměnilo. Nová koalice na radnici navíc začíná připouštět, že více než k názorům obyvatel bude při úpravě koupaliště přihlížet k nedostatku peněz.

„Projektová dokumentace kterou máme k dispozici, hovoří o částce bezmála 194 milionů korun,” potvrzuje primátor Děčína Vladislav Raška (ODS). Takový obnos však radnice s šestisetmilionovým ročním rozpočtem vydat nemůže. Žádný další příspěvek podle primátora Rašky zatím nesehnala.

Děčínský primátor se ještě v pondělí setká se zastánci i odpůrci koupaliště na veřejném shromáždění. Připouští ale, že ani jedné ze stran nemůže zatím nic napevno slíbit. Podle děčínské radnice by o osudu koupaliště pod zámkem mělo být zcela jasno do léta.