Památkový ústav zaskočil České dráhy a radnici v Českém Krumlově

Český Krumlov - Památkový ústav chce za národní kulturní památku prohlásit vlakové nádraží v Českém Krumlově. Staniční budovy jsou prý autentické a zachovávají atmosféru ještě rakousko-uherské dráhy. Českokrumlovská radnice i management Českých drah přitom počítaly s modernizací tohoto nádraží. Měly už vypracovaný projekt a vybranou stavební firmu.

Nádražní budova, dřevené skladiště s rampou nebo bývalé záchodky s prádelnou jsou nedílnou součástí krumlovského nádraží, které potřebuje celkovou modernizaci. Zároveň jsou to ovšem i objekty na nově připravovaném seznamu památkářů. Vlastislav Ouroda z Národního památkového ústavu České Budějovice sdělil, že ústav vybral objekty, které připomínají atmosféru železnice z 19. a počátku 20. století.

Pro radnici je to podle starosty Českého Krumlova Luboše Jedličky (ODS) od památkářů další rána pod pás. O záměru se dozvěděl až z dopisu. Rozčilují se i železničáři, podle kterých už předchozí úpravy areálu zásadně změnily původní podobu nádraží. Památková ochrana proto není na místě. Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah informoval o stavební úpravě výpravní budovy krumlovského nádraží v 60. letech, která prý historický ráz setřela.

Krok památkářů železnici zásadně zkřížil plány. S vybranou stavební firmou se musí dohodnout na dalším postupu. Ředitel Regionální správy majetku Českých drah Jiří Stuna se nechal slyšet, že vybraná firma přerušila přípravu revitalizace. Památkáři naopak ostré reakce nechápou. Údajně nechtějí bránit technické modernizaci stanice a s dílčími stavebními úpravami souhlasí. „O koncepci jsme připraveni jednat,“ potvrdil Vlastislav Ouroda.

Spor o nádraží teď musí vyřešit úředníci ministerstva kultury. Pracovníci ministerstva ve svém písemném stanovisku uvedli, že o zapsání nádraží na seznam památek rozhodnou ještě tento měsíc. Žádost teď detailně zkoumají.