Sporná oprava ústeckého magistrátu

Ústí nad Labem - Ústecký magistrát porušil zákon o státní památkové péči. Tvrdí to památkáři. Zahájil totiž rekonstrukci své budovy bez odborného vyjádření Národního památkového ústavu. Podle radnice měla vyjádření sehnat stavební firma. Opravy primátorského křídla budovy mají stát sedm milionů korun. To kritizuje opozice, podle ní je to příliš mnoho.

Nové dveře, okna nebo toalety. Tak bude po opravách vypadat část třetího patra ústeckého magistrátu, ve kterém sídlí vedení města. Stavební firma začala s rekonstrukcí 26. ledna. Jenže v té době radnice neměla vyjádření památkářů. Budova magistrátu je přitom od roku 1963 kulturní památkou. Radnice tvrdí, že stanovisko měla zajistit firma, která prováděla stavebně inženýrskou činnost.

„Došlo k pochybení pracovníků stavebního úřadu při projednávání stavebního povolení na celou tu úpravu,” tvrdí Milan Kmoníček pověřený řízením NPÚ v Ústí. Náměstek primátora Jan Řeřicha si myslí, že byla chyba na straně projektanta, který neposlal žádost včas. To ale odmítá jednatel IDP Vladislav Kašpar, který v tom žádné osobní pochybení nevidí.

Radnice požádala památkáře o vyjádření zpětně. „S památkovým ústavem je v těchto dnech už vše doladěno,” řekl Jan Řeřicha. Rekonstrukce takzvaného primátorského křídla bude stát skoro sedm miliónů korun. Podle opozičních zastupitelů je to příliš. „Za tuto částku lze postavit na zelené louce dva rodinné domy,” myslí si například Jaroslav Kubín. „Vzhledem k tomu, jaké úpravy se tady dělají, jsem byl cenou velmi příjemně překvapen,” vyjádřil se naopak Jan Řeřicha.

Ústecký magistrát neobešel památkáře poprvé, v roce 2004 nechal na čelo budovy umístit obří reklamu soukromého rádia. Na připomínku památkářů tehdejší primátor a současný ministr zemědělství Petr Gandalovič pro ČTK doslova řekl: „Památkáři to dva dny vydrží“. Reklama nakonec na budově zůstala několik týdnů.