V Ústí si chtějí posvítit na romská gheta

Ústí nad Labem - Na velkou kontrolu romských ghet se chystá ústecká radnice. Speciální pozornost chce tentokrát věnovat soukromým domům, jejichž majitelé v nich často naprosto nekontrolovatelně zřizují nelegální ubytovny. Kvůli katastrofálním hygienickým podmínkám a častému narušování veřejného pořádku chce město při těchto kontrolách využít policii a hygieniky.

Hromady odpadků a katastrofální hygienické podmínky jsou každodenním obrázkem soukromých domů v největším ústeckém ghettu, Předlicích. Právě kvůli stavu v soukromých domech se tady přemnožili potkani, švábi a místní lidé často bojují se žloutenkou nebo úplavicí. A magistrát varuje: po kontrolách ubytoven dojde i na tyto domy. „Hygienické podmínky v těchto objektech byly tristní, je v nich třeba zajistit alespoň ten hygienický základ,“ říká ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal. „V té lokalitě jsou základní mínusy v dodržování hygienických návyků a dochází tam i k rušení nočního klidu,“ přidává se ústecký primátor Jan Kubata.

Soukromé domy navíc často slouží jako nelegální ubytovny. Příklad? Nezkolaudovaný dům na okraji Předlic. Jeho majitel tam přes rok ubytovává stovku lidí a inkasuje od nich tučné nájmy. Magistrát ho za to nijak nepotrestal. Naopak, vydal mu stavební povolení, které platí do konce roku. Teď radnice slibuje, že přitvrdí. „Pokud nebude naplněna jeho žádost o rekolaudaci, tak bude muset být ten objekt uzavřen,“ vysvětluje primátor Kubata. „Pozdě, ale přece, věříme, že tenhle konkrétní případ bude nějakým způsobem vyřešen,“ vítá iniciativu ústecké radnice Ja Černý ze sdružení Člověk v tísni.  

Mimo to čeká na úřady další oříšek, chtějí také snížit v problematických částech města kriminalitu. Podle neziskových organizací trápí zdejší lidi nejvíc lichva. Většina případů totiž lichvářům projde bez trestu. A důvod? Lidé se jich bojí. „Mají strach vypovídat, obvykle to u soudu dopadne tak, že nejsou svědci,“ potvrzuje obavy z podání svědectví ředitel ústecké policie Zdeněk Havlíček.

První vlaštovkou, alespoň pro Předlice, bude rozšíření kamerového systému městské policie. To radnice slibuje ještě do konce letošního roku.