Karlovarskému kraji chybějí vysokoškoláci

Karlovy Vary - Karlovarskému kraji vládne koalice občanských a sociálních demokratů, nemá vlastní krajský soud ani policii. Rozlohou i počtem obyvatel patří k nejmenším ze všech českých krajů s nejnižší produktivitou práce, nejmenší průměrnou mzdou a druhým nejnižším počtem vysokoškoláků.

Vedoucí oddělení trhu práce ÚP Karlovy Vary Naděžda Straková si myslí, že důvodem nedostatku vysokoškoláků je nízká minimální mzda a také absence vysokých škol v oblasti. V roce 2 000 měl kraj pouze tři vysoké školy, dnes jich má osm.

Ani řidiči nemají proč jásat. Města Karlovy Vary a Cheb už sice protíná čtyřproudá silnice a lepší situace je i v odlehlejších částech kraje, přesto však tepna, která by spojovala kraj s Prahou, chybí dodnes. Přetíženou silnici R6 ale lemují stavební stroje. Jak uvedla mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Andrea Bocková, v péči mají více než 1 800 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. V uplynulých letech do jejich údržby a oprav kraj investoval více než 2,5 miliardy korun.

Politické vysvědčení krajského vedení kazí vzpomínky na takzvanou optimalizaci středních škol, v roce 2005 se kraj rozhodl ty poloprázdné sloučit. Ředitelům rušených škol se to nelíbilo, řada jejich kolegů však kvůli úsporám v hospodaření souhlasila. To nejhorší potkalo kraj na přelomu roku, pod okny politiků tehdy demonstrovaly tisíce lidí, zdravotníků a lékařů. Žádali odvolání manažerů, které kraj najal na řízení svých nemocnic. Audit nakonec prokázal vážné chyby v hospodaření, měli se jich dopustit manažeři ale i někteří lékaři. Ztráta byla více než 120 milionů korun. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Tomáš Cikrt ale uvedl, že základní směr, který Karlovarský kraj zvolil pro další osud svých nemocnic, byl určitě správný. Proč se to tak hodně nepovedlo a zda to má nějaké politické konsekvence, budou muset posoudit voliči ve volbách.