Stavba mlýnice písku v Horním Slavkově se setkává s odporem

Západní Čechy - Záměr společnosti KMK Granit, která chce u věznice v Horním Slavkově vybudovat linku na mletí písku, má čím dál více odpůrců. Lidé na okraji města i zástupci věznice se bojí, že se tu kvůli tomu zhorší životní podmínky. Vadí jim zejména hluk výrobní linky, prach a poškozené silnice. Odpůrci mlýnice tvrdí, že se o připravované stavbě dozvěděli na poslední chvíli, proto narychlo sepsali petici a poslali jí na radnici.

„Myslím si, že dojde docela k závažnému narušení rázu krajiny,” zdůvodňuje petici její spoluorganizátor Roman Fenderl. Až 25 metrů vysoká stavba má stát přibližně 250 metrů od zdí věznice. Z tak vysoké budovy si může kdokoliv nafotit bezpečnostní opatření uvnitř areálu, obávají se zástupci věznice. Podle nich bude problémem i hluk výrobní linky. „Jsme povinni dodržovat zákon o výkonu trestu odnětí svobody, v němž je mimo jiné stanoveno, že odsouzený má právo na osmihodinový nerušený spánek,” vysvětluje mluvčí věznice Pavlína Lorenzová.

Starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová (SZ) se snaží situaci uklidnit: „Podali jsme stanovisko na Krajský úřad, kde jsme se mohli vyjádřit, aby byly všechny tyto ukazatele opravdu prověřeny.” Jednatel společnosti KMK Granit Miroslav Klobasa namítá, že se lidé žádných problémů obávat nemusí. Továrna podle něj bude splňovat přísné hygienické normy i stavební předpisy. „Ta technologie tak jak stojí v Bulharsku v Mexiku v Itálii, tak to splňuje.” Zároveň dodal, že společnost splní i všechny požadavky zástupců věznice.

KMK Granit by chtěla začít stavět výrobní halu už letos v červnu.