Litoměřice plánují získávat energii ohřevem vody v nitru země

Litoměřice - Ve město bez dodávek plynu, elektřiny a tepla se už brzy možná promění Litoměřice. Zastupitelé tu totiž sázejí na ohřev vody v nitru země. A zkušební vrt potvrzuje, že projekt je reálný.

Městem bez komínů, s vyhřívanými chodníky a ulicemi se mají stát Litoměřice. Starosta města Ladislav Chlupáč (ODS) slibuje: "Máme dva mezníky : jedním je rok 2010 - spuštění geotermální elektrárny a druhým rok 2020, kdy bychom rádi dosáhli na energetickou soběstačnost města.

Projekt počítá s tím, že potřebná teplota 200 °C by měla být dosažena v hloubce 5 km pod povrchem země. Tak hluboký vrt ovšem možná nebude potřeba. Podle vedoucího projektuVlastimila Myslila je totiž přírůstek tepla v místě vrtu větší, než se předpokládalo.

„Celý systém dnes pracuje se třemi vrty. Jeden je stlačovací a dva vrty jdou čerpací,“ popisuje technologii vedoucí projektu Myslil. V únoru, kdy se zkušební vrt dostane 2,5 km pod zem, bude jasno, zda má začít nejnákladnější část celého projektu v ceně půl miliardy korun. „Lze předpokládat, že bychom s tím velkým projektem začali v příštím roce,“ říká Pavel Gryndler z litoměřice radnice.

Geologové jsou přesvědčeni , že v budoucnu by energii z nitra země mohlo stejně jako Litoměřice čerpat třicet dalších českých měst.