Armáda představila veřejnosti radarovou stanici NATO

Chlumec nad Cidlinou - Jak opravdu vypadá taková radarová stanice - to chtěla armáda ukázat veřejnosti. A proto pustila novináře do stanice NATO v Nepolisích u Chlumce nad Cidlinou. Ministerstvo obrany tak chce lidi přesvědčit o tom, že radar, který chtějí Spojené státy postavit ve středních Čechách, neznamená pro okolí žádné nebezpečí.

Radar NATO v Nepolisích u Chlumce připomíná obří fotbalový míč. Koule má průměr dvacet metrů. Italské zařízení za 400 miliónů korun sleduje vzdušný prostor do vzdálenosti 450 kilometrů. „Chtěli jsme lidem ukázat, co by případná výstavba radarové stanice v Brdech znamenala. Byla by samozřejmě asi 2x tak veliká. Plocha zhruba 300 hektarů plus nějaké bezpečnostní pásmo,” vysvětluje brigádní generál operační sekce Ministerstva obrany Ivo Zbořil.

Zamýšlený radar systému protiraketové obrany Spojených států ve středočeských Brdech by podle generála Zbořila obsluhovalo nejvíc 200 lidí a dohlédl by mnohem dál než radar v Nepolisích. Stavba radaru v Nepolisích probíhala až neuvěřitelně hladce. Bez jediného protestu z okolí. Starosta pochválil armádu za otevřenost: „Nebylo referendum. Nikdo ani nechtěl referendum,” dodává starosta Nepolis Jiří Šustr. Naopak proti stavbě druhého obdobného radaru Aliance u Sokolnic poblíž památníku padlých z napoleonských válek u Slavkova na jižní Moravě se protestní hlasy ozvaly. Radar v Nepolisích v létě prověří vojskové zkoušky. Pak by ho armáda měla převzít do běžného provozu.