Ústí nad Labem dnes hostilo netradiční masopust

Ústí nad Labem - Budoucí zedníci, instalatéři a truhláři dnes před ústeckou radnicí uspořádali netradiční masopust. Představení tradičních a nových řemesel mělo jediný cíl: ukázat, co všechno se lze ve škole, do které chodí, naučit.

Ano lákáme budoucí žáky, připustili organizátoři masopustu z ústecké Integrované školy stavební. A hned dodávali: Ale na obory, které je nepřivedou na úřad práce! „O řemeslníky je stále větší nouze,” tvrdí Vítězslav Štefl. Podle dalších zástupců školy je manuální práce stále žádaná a stavařina především. „Stavět se bude,” dodává Zdeněk Hönig.

Úspěch nebo neúspěch dnešního jarmarku se pozná podle toho, kolik zájemců o řemesla přijde v dubnu do školy k přijímacím pohovorům. „Například v loňském roce bychom byli udali šestkrát tolik absolventů, než jsme měli v zednickém oboru a stejně tak třeba v tesařském oboru,” dodává Soňa Vorlíčková.

Nutno ještě dodat, že kolem stánků představujících jednotlivá řemesla nepostávali jen budoucí učni a studenti nebo jejich rodiče. Nejdéle vytrvalo několik můžu střední věku. Ty ale zajímalo, na kolik by si mladí tesaři či obkladači cenili den práce při opravách rodinného domu a chalupy.

Jak říkají ústečtí středoškolští profesoři, doba kdy bude mít řemeslo zase zlaté dno, se blíží.