České Budějovice se obávají dopravního kolapsu

České Budějovice - Totální dopravní kolaps. Tak by to, podle zástupců Českých Budějovic vypadalo ve městě, kdyby se zbořil jeden z mostů přes železniční trať směrem na České Velenice. Most chtějí dočasně odstranit správci železniční trati. Město to ale zatím nepovolilo.

Zácpy, hluk, zápach, prach, časté nehody. Typický obrázek kolem viaduktu na Rudolfovské ulici v Českých Budějovicích. Jde o hlavní spojnici severovýchodní části města s centrem. Jedinou alternativní trasu ( přes most ) chtěla Správa železniční dopravní cesty pro automobily uzavřít. Podle primátora Českých Budějovic Juraje Thoma by uzavření mostu znamenalo kolaps dopravy: „A to byl hlavní důvod, proč město při zahájení stavby odmítlo tento most vydat,” dodává primátor. Téměř 140let stará stavba musí zmizet kvůli modernizaci trati. Železničáři se zavázali postavit modernější a širší most. Podle města, by ale tudy nejméně několik měsíců nemohla jezdit auta.

Lidé si myslí, že to bude dopravní katastrofa. A k lidem se přidávají i záchranáři a hasiči. Už současný stav je podle nich neudržitelný, uzavření jediné alternativní trasy je pro ně nemyslitelné. „Případná uzavírka mostu by znamenala zhoršení již tak komplikované dopravní situace,” vysvětluje mluvčí Policie České Budějovice Regina Tupá. Permanentně špatnou dopravní situaci kolem budějovického nádraží by v budoucnu mohl vyřešit velkoryse naplánovaný tunel, kdy se ale začne stavět je zatím nejasné.