Pardubické Eurocentrum hostí putovní výstavu českého evropanství

Pardubice - České evropanství. Tak se jmenuje putovní výstava, která popisuje české národní dějiny na pozadí evropské historie. Výstavní panely mají ukázat, že se lidé už v dávné minulosti považovali za součást evropského kulturního a společenského dění. Články, fotografie i dobové předměty teď vystavuje pardubické Eurocentrum.

Od počátků českých dějin až po plnohodnotný evropský národ. Sedm nejvýznamnějších období v historii země popisují postupně řazené výstavní panely. „Hlavní myšlenkou bylo poukázat na to, že české dějiny se společně s evropskými nezačaly psát až poté, co Česká republika vstoupila do Evropské unie, ale že to bylo už dávno předtím,” vysvětluje vedoucí Eurocentra v Pardubicích Renata Pochobradská

Tištěné informace doplňují reprodukce obrazů i předměty charakteristické pro každé ze sedmi období českých dějin. Osmý panel pak autoři věnují krátkému ohlédnutí za historií kraje, ve kterém výstava právě probíhá. „Mimo to je na tomto panelu také umístěn MP3 přehrávač, kde si návštěvníci mohou prohlédnout ukázky české hudební tvorby z jednotlivých etap jejího vývoje,” dodává Pochobradská.

S nápadem ukázat české dějiny v evropském kontextu přišel Odbor pro informování o evropských záležitostech Úřadu vlády. Při výrobě informačních panelů autoři výstavy spolupracovali s Národní galerií. V Pardubicích si české dějiny připomínají klienti informačního centra i školní výpravy.

Pardubické Eurocentrum se stalo pátou zastávkou putovní výstavy. V druhé polovině února se informační panely o českých národních dějinách přemístí do Ostravy.