Odškodnění obětem tzv. heparinového vraha

Havlíčkův Brod - Pozůstalí po obětech tzv. heparinového vraha dostanou od kraje Vysočina 100 000 korun. 20 000 korun pošle pak kraj pacientům, kteří řádění Petra Zelenky v havlíčkobrodské nemocnici přežili. Na zákonné odškodnění si budou muset tito lidé počkat až do konce policejního vyšetřování.

Ludmila Kohlmayerová z Ledče nad Sázavou přišla v havlíčkobrodské nemocnici o svého muže. Zůstala sama na práci i domácnost: Stará se o pekařskou živnost a 90letou nemocnou maminku. „Řekli, že je na děti a manželku 240 tisíc a na sourozence 175 tisíc, nic jiného neřekli,” dodává Ludmila Kohlmayerová. Žádné odškodnění ale zatím rodina nedostane. Kraj i pojišťovny čekají na ukončení policejního vyšetřování a verdikt soudu. „Komise ministerstva nemá statut znaleckého orgánu, jestliže dojde k nějakému meritu věci, tak se bude muset žádat o znalecký posudek,”říká náměstek hejtmana Pavel Hájek.

Paní Kolhmayerová a dalších 16 rodin mají zatím nárok pouze na finanční dar. Ten by měl pomoci překlenout nejtěžší období. Policejní vyšetřování skončí totiž zřejmě až na konci roku. V případech, kde došlo k úmrtí, vedení kraje navrhuje odškodnění ve výši do sto tisíc a tam, kde došlo k aplikaci heparinu a pacienti přežili, tam by mělo jít o částku dvacet tisíc korun na zvýšené náklady. Pokud zastupitelé kraje schválí 13 února finanční pomoc, pozůstalí a postižení ji podle náměstka hejtmana Pavla Hájka dostanou do konce února.