Ve městě bez lázní platí hoteliéři lázeňský poplatek

Náchod - Hoteliéři v Náchodě musí platit městu za každého turistu tzv. lázeňský nebo rekreační poplatek, ačkoliv tu žádné lázně nejsou. Město má sice takový statut, nicméně jediné lázně - v Bělovsi - jsou zavřené a chátrají. Hoteliéři teď na paradox upozornili. Radnice ale namítá, že zákon výběr poplatku jdednoduše povoluje.

Deset korun v sezóně, pět mimo ní. Takový denní poplatek za „lázeňský nebo rekreační pobyt“ musí zaplatit hoteliér, který ubytuje turistu v některém z 35 hotelů a pensionů v Náchodě. „Buďto jsem v lázních a ty lázně užívám, nebo se to musí nazvat jinak - nemůže se to nazývat lázeňský poplatek,“ zlobí se spolumajitelka jednoho z náchodských pensionů Karla Žídková.

Ani dalším hoteliérům v Náchodě se takto nazvaný poplatek nelíbí. Nechtěli ale hovořit před kamerou, aby se nedostali do konfliktu s radnicí.

Mluvčí náchodského městského úřadu Nina Svobodová poplatek hájí: „Tento poplatek nesouvisí pouze s tím, že bychom měli statut lázeňského města. Jedná se také o finanční příspěvek na zlepšování rekreačního prostředí.“

Vloni vybral Náchod od turistů 124.000 korun. Skončily v rozpočtu města. Podle mluvčí bez konkrétního určení. Na skutečné lázně zbyly Náchodu jen vzpomínky, ruiny bývalých lázní v Bělovsi a také název onoho poplatku schváleného zastupitelstvem. Léčivý lázeňský pramen vytéká do řeky.

Původní, chátrající lázně patří dvojici podnikatelů, kteří se dosud s žádným investorem ani s radnicí nedohodli. Do června získá Náchod studii o možnostech, jak ve městě lázně znovu mít. Mluvčí Svobodová nevylučuje, že město postaví lázně na zelené louce.

Kdy se zase Náchodu začne říkat lázeňské město, to si v Bělovsi zatím nikdo netroufne přesně odhadnout.