Dvě vyhlášky do boje proti opilcům a gamblerům

Tábor - Razantně se rozhodla zatočit radnice ve Veselí nad Lužnicí s opilci a gamblery. Ve městě začaly platit hned dvě nové vyhlášky najednou. První zakazuje konzumaci alkoholu na veřejnosti, druhá reguluje počet hracích automatů. O přijetí vyhlášek usilovali místní obyvatelé několik let. Protože však zde nefungovala městská policie, která je pro vydání obecně závazné vyhlášky nutná, rozhodnutí se stále odkládalo. Až teď má město dva strážníky a lidé věří, že problémy s opilci a gamblery konečně zmizí.

Skupinky většinou mladých lidí popíjející levný alkohol a obtěžování kolemjdoucích. V noci pak nepříjemný hluk, ráno nepořádek. To byl obrázek některých lokalit ve Veselí nad Lužnicí. „Povalují se na lavičkách, malé děti je vidí,“ popisuje své zkušenosti jedna z obyvatelek Veselí nad Lužnicí.

Vedení města došla trpělivost. Vyhláška zakazující pití alkoholu na veřejnosti platí hned pro šest lokalit ve městě. Strážníci tak kromě pokuty mohou alkohol i odebrat. „Vyhláška u nás se vztahuje pro základní školy, vztahuje se pro střední ekologickou školu, pro oblast kulturního domu a pro okolí pošty,“ vypočítává lokality strážník městské policie ve Veselí nad Lužnicí Radoslav Virth.

Ani expanze výherních automatů, většinou v barech s celodenním provozem, nemá už ve městě šanci. Ve Veselí nad Lužnicí jich nyní funguje devět. Další už nebudou. Naopak. „Pokud dojde k nějakým problémům, spíše bychom je redukovali,“ naznačuje starosta města Jaromír Novák. Obavu z nekontrolovaného množství videoterminálů, které povoluje Ministerstvo financí, však radnice obavu nemá. „Pokud tuto naši vyhlášku doručíme na ministerstvo financí, tak by mělo respektovat naše rozhodnutí a nepovolovat terminály v dalších prostorách,“ říká starosta Novák.

Stejné vyhlášky, jako ve Veselí nad Lužnicí, platí už několik měsíců i v dalších jihočeských městech. Například v Jindřichově Hradci se po jejím zavedení problematické lokality zklidnily. Podobné zkušenosti mají i v Soběslavi. Vyhláška regulující počet výherních automatů tu platí od června loňského roku. Od té doby nepřibyl žádný, nezvýšil se ani počet videoterminálů. O podobnou vyhlášku usiluje nyní například Bechyně. Prozatím tu ale chybí městská policie.