Firma poškodila historickou alej u Kladrub

Pardubicko - Česká inspekce životního prostředí prověřuje devastaci stromů u obce Semín na Pardubicku. Soukromá firma Josef Novák, která na pozemcích Povodí Labe těží dřevo, svým nešetrným kácením podél Opatovického kanálu poškodila historickou alej s letitými lípami. Krajští silničáři proto dali podnět k vyšetřování, nelíbí se jim ani přístup těžařské firmy k řešení problému.

„Firma, která to prováděla, pouštěla stromy při kácení přímo na naše stromy. Je to historická alej, která spojovala pardubický zámek s císařským hřebčínem zde v Kladrubech,” popisuje význam aleje ekolog František Weisbauer. Poškození stromů proto Správa a údržba silnic Pardubického kraje oznámila inspekci životního prostředí. Ta případ šetří jako podezření z poškození dřevin rostoucích mimo les podél silnice.

Povodí Labe, kterému náleží pozemky podél Opatovického kanálu, se k poškození aleje zatím nevyjádřilo. Vedení soukromé firmy mobilní ani pevnou linku nezvedalo. „Pokud se prokáže poškození nelesních stromů, tak v tomto případě, kdy se jedná o podnikající subjekt, hrozí firmě pokuta až do výše jednoho milionu korun,” upozorňuje Pavel Skřivan, vedoucí oddělení ochrany přírody České inspekci životního prostředí v Hradci Králové.

Podle ekologů je případ poškozené aleje nejrozsáhlejší, s jakým se v kraji doposud setkali. Už teď je jisté, že kvůli nešetrné těžbě dřeva nechají silničáři skácet minimálně tři poničené vzrostlé stromy. Ostatní pak musí zabezpečit tak, aby neohrožovaly provoz na silnici.