Plzeňský kraj trápí před volbami hlavně doprava

Plzeň - Plzeňský kraj je třetím největším krajem v zemi, co do počtu obyvatel mu přísluší až deváté místo. Kraj nemá svůj zásadní problém, kterým by byl v celorepublikovém měřítku snadno rozpoznatelný. Není tu těžba ani extrémní nezaměstnanost. Předvolebním tématem v krajských volbách se tedy stala doprava, ožehavé téma v celé republice.

V kraji se konečně vybudovala dálnice i obchvat Plzně, přesto mají obyvatelé kraje s hustotou dopravy problémy. „Po Praze jsme v roce 2007 druzí v počtu přihlášených osobních aut,“ upozornila pracovnice Českého statistického úřadu Čestmíra Potůčková. V Plzni stále chybí objezd nebo průtah, který by vstřebal auta směřující po trasách sever a jih. Všechna se valí přes centrum a zahlcují metropoli.

Krajské město Plzeň je druhé největší v Čechách a čtvrté největší v České republice. V Plzni bydlí třicet procent všech obyvatel kraje, průměrná mzda zde činí 20 046 korun. V kraji bohatém na památky a přírodní krásy teď vládne koalice složená z ODS a KDU-ČSL. „Co se týče věkové struktury obyvatel, jsme v zadní částí, protože jsme poměrně starý kraj. V ekonomice obsazujeme v hlavních ukazatelích výborné druhé nebo třetí místo,“ dodala Potůčková.