Policisté v Liberci změní přístup ke zneužívaným dětem a týraným ženám

Liberec - Speciální místnost pro výslech zneužitých dětí a týraných žen zprovoznila policie v Liberci. Doposud se podobné výslechy odehrávaly v běžných policejních kancelářích, pro oběti, kterými byly především děti, to ale bylo hodně stresující.

Výslechy zneužívaných dětí policistům nyní usnadňují s řadou dalších hraček panenky Jája a Pája. Místnost, ve které se výslechy odbývají, připomíná dětský pokojík plný veselých barev, dosud musely děti vypovídat v ponurých kancelářích. Vedoucí oddělení Služby krajské kriminální policie Liberec mjr. Stanislav Briestenský vysvětlil, že vyšetřovatelé děti vyslýchali za přítomnosti obhájců a psychologů, místnost byla plná lidí. Bylo to strohé a dítě si nenašlo prostor ke komunikaci. Vedoucí oddělení kurátorské činnosti Magistrátu města Liberec Jindřiška Špísová doplnila, že pracovníci se museli velmi snažit, aby dítě rozmluvili, aby výslech přinesl výsledky.

Nyní už si se zneužitým dítětem povídá pouze jeden školený kriminalista, ostatní sledují výslech pomocí kamer a mikrofonů z vedlejší místnosti, všechno se přitom nahrává. Podle mluvčí Severočeské policejní správy Ústí nad Labem por. Jarmily Hrubešové má nahraný materiál i důkazní hodnotu u soudu a výslechy se nemusí opakovat. Právě opakování výslechu děti velmi stresovalo a občas se proto i pletly, teď už, pokud to není nutné, k soudu vůbec nemusí. Stanislav Briestenský dodal, že soudce se může rozhodnout podle toho, co vidí a nemusí se dodatečně vyptávat.

Výslechovou místnost budou policisté používat i u týraných žen. Domácího násilí na dětech i ženách neustále přibývá, v domovech pro matky s dětmi je to takřka každý druhý případ. Ne všechny ženy přitom mají sílu problém vyřešit. „Jsou maminky, které to nezvládnou a vrátí se k partnerovi, od kterého utekly. My můžeme doporučit, že to není zrovna nejlepší řešení, ale pokud je to jejich rozhodnutí, nic nenaděláme,“ potvrdila vedoucí Domova pro matky s dětmi v tísni ve Stráži nad Nisou Jana Kábová.