Olomouc má opět šest zvonů

Olomouc - Olomouc zažila historický den, na věže katedrály svatého Václava se po 92 letech vrátily dva zvony. Jedním z nich je Panna Maria Hostýnská, největší český zvon, odlitý po druhé světové válce, váží bezmála 6 tun.

Panna Maria Hostýnská představuje 5 850 kilogramů, její čas však teprve přijde. Pouhou rozcvičkou totiž měl být pětkrát lehčí Jan Pavel II., nakonec právě on způsobil drama. Okno více než sto let staré katedrály bylo menší než zvon, chybělo jen pár centimetrů. To vše se odehrálo ve výšce 35 metrů. Zvon se stal hlavolamem, bylo jej třeba protáhnout oknem a přitom nepoškodit dóm. Po dvou hodinách boje si mohli všichni konečně oddechnout. Jeřábník Jiří Coufal potvrdil, že nahoře to bylo dost těsně, zvon se musel dvakrát převazovat.

Detektivka má pokračování, na řadu přišla Panna Maria Hostýnská, bylo třeba vytáhnout  bezmála šestitunový kolos do výšky 30 metrů. Znovu se musel dobře uvázat a také naposledy na zemi zkusit jak zní Gis 0, což je tónina právě Panny Marie. Ve druhém okně už problémy nenastaly, řemeslníci jeho kamennou výzdobu raději předem rozebrali. Nyní už to byla jen ekvilibristika mistrů zvonařů.