Žaloba odložena kvůli nedostatku místa v soudní síni

Hradec Králové - Málo místa v jednací síni Krajského soudu v Hradci Králové. To je hlavní důvod, proč se odročilo projednávání žaloby romské rodiny Danišových z Jičínska. Ta požaduje omluvu a odškodnění po dvojici bývalých policistů, kteří tuto romskou rodinu napadli. Oba muži už v roce 2005 dostali podmíněné tresty.

Obstrukce žalovaných a snaha dosáhnout odročení byly zřejmé od samého začátku jednání. Advokátka Karla Berouska Markéta Pakandlová nejdřív požadovala, aby jednání bylo neveřejné. Na kameru ale odmítla tuto snahu komentovat. K žádosti o vykázání veřejnosti se přidal i advokát Marka Vraštila Vladimír Vaněk. „Medializace toho trestního stíhání se promítla do zdraví mého klienta.”

Obhájci dosáhli svého. Soudkyně Věra Adámková případ odročila. Kromě toho, že bude požadovat lékařskou zprávu o stavu Marka Vraštila, uvedla jako důvod nedostatek místa v jednací síni. „Skutečně tato jednací síň je malá, já jsem nepředpokládala takovou účast veřejnosti, možná že by bylo dobré to signalizovat předem, abychom se na to připravili.”

Novináři se však o případ zajímají od samého začátku. Jejich účast na tomto jednání by proto neměla být žádným překvapením. Vedení soudu chce příště takové situaci předejít a jednání nařídí do větší místnosti. „Nerad bych, aby se opakovala situace, kdyby se před jednáním mělo diskutovat o tom, kdo se zúčastní a kde bude sedět,” uvedl místopředseda krajského soudu Jan Čipera.