Univerzální klíč by měl postiženým pomoci ke kulturnějším toaletám

Pardubice - Některé kraje v Česku se začaly zapojovat do projektu Euroklíč. V praxi tento projekt znamená čisté a přístupné toalety, výtahy a plošiny pro vozíčkáře. Všechno bude dostupné pouze s univerzálním klíčem.

Zdánlivě samozřejmá věc, jakou je návštěva úřadu, obchodního domu nebo veřejné toalety, se pro lidi na vozíku často mění v nepřekonatelný problém. Někam se postižení nedostanou vůbec, jinde narazí na zdemolované sociální zařízení. Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václava Krásy dochází často k znečišťování, často je tam skladiště. Zařízení jsou nepoužitelná, výtahy často rozbité. Speciální vložky s univerzálním klíčem mají postiženým zaručit čisté a přístupné toalety, zdviže nebo plošiny. Jejich montáž se zaplatí hlavně z dotací Evropské unie. Předseda Evropského institutu pro udržitelný rozvoj Pavel Hříbek doplnil, že ta zařízení budou muset být připravena čistá a bez klíče se tam nikdo nedostane.

Jenom v Pardubickém kraji bude mít nárok na klíč dvanáct tisíc lidí s průkazy zdravotně postižených, v mateřských centrech je dostanou i rodiče dětí do tří let. Kraj už oslovil organizace, které by o eurozámky mohly mít zájem. Radní Pardubického kraje Miloslav Macela (KDU-ČSL) uvedl, že díky tomuto dotazníku se některé instituce zabývají tím, jak dobře jsou přístupné pro lidi na vozíku. V České republice se do projektu zatím zapojilo pět krajů, s dalšími Národní rada osob se zdravotním postižením vyjednává. Václav Krása dodal, že v současné době objíždějí jednotlivé kraje a snaží se s jejich představiteli dohodnout základní rámec spolupráce.

Podle odhadu Pardubického kraje by se do projektu Euroklíč měly nakonec zapojit stovky institucí. Zájem už projevily například České dráhy, některé obchodní domy nebo čerpací stanice.

Euroklíč
Zdroj: ČT24