Oslava tradičních vánoc na počátku února

Jižní Čechy - Do jižních Čech se na chvíli vrátily Vánoce. Slavilo se se vším všudy. Se štědrovečerní hostinou, dárky i se zpíváním v kostele. Vystrojili je filmaři z České televize a herce i muzikanty přenesli do časů tradičních pošumavských vánoc.

Dřív se v kostele zpívaly koledy, dnes se na Štědrý den sledují televizní pohádky. Tradičních zvyků v moderním světě ubývá. Na druhou stranu vymoženosti jako kamera nebo mikrofon mohou přispět k jejich zachování. Alespoň v televizní podobě. „Točíme film pro příští rok, který se jmenuje Koleda, koleda, Weinachtbrauche in Böhmerwald, jde o česko-německý dokument o vánočních zvycích a obyčejích v českém Pošumaví, dodává režisér Zdeněk Flídr.

Pohraniční lokalita předznamenává, že se při rekonstrukci šumavských vánoc nemůže koledovat a zpívat jenom v češtině. Původních českých obyvatel je poskrovnu. Proto autoři filmu museli po zapomenutých tradicích pátrat i za hranicemi. „Oni říkají: tak a teď vám zazpíváme koledu ze Šumavy, a začnou zpívat „Nesem vám noviny” v němčině,” říká s úsměvem Zdeněk Flídr.

„Těch písní je tak nepřeberné množství, to si můžete dát do klobouku a zamíchat a vždycky najdete koledu, která je krásná,” domnívá se hudebník a spoluautor filmu Jaroslav Křeček. Díky filmařům se Vánoce na konci ledna vrátily například do chýnovského kostela nebo do skutečně šumavské vesnice Stachy. Televizní diváci si na Šumavské vánoce počkají téměř celý rok. Vysílat by se měly, jak jinak, o vánocích.