Zloději orientačních tyčí trápí silničáře

Hradec Králové - Silničáři bojují v těchto dnech nejenom se sněhem, ale také se zloději. Ve velkém se jim totiž ztrácejí dřevěné tyče, které slouží k lepší orientaci na zasněžených silnicích. Auta, ale i pluhy na protažení pak končí v příkopech.

Pluh, jehož řidič se na cestu vydal brzy ráno, motoristům moc nepomohl. Místo toho, aby uklidil zasněženou silnici, sám skončil v poli. Řidič pluhu nevěděl, kudy má jet. Předem připravené dřevěné tyče, které slouží k lepší orientaci na zasněžených cestách, někdo ukradl. „Když nejsou kolíčky, nevíme, kudy máme jet. Jedeme podle oka a takhle to pak dopadá, hlavně se pak nadává, že silničáři nic nedělají,” uvedl řidič Tomáš Urban.

Podle Bohuslava Strouhala ze Správy a údržby silnic Královéhradecké kraje stačí jedno převrácení posypového vozu a není možné zajistit sjízdnost na hlavních tazích do Krkonoš. Je to pořád dokola, říkají naštvaní silničáři. Zatloukáme a zatloukáme. A kde dřevěné tyče končí? Cestáři nepochybují o tom, že v kamnech zlodějů. „S nadsázkou musím uvést, že snad do toho budeme muset nasypat střelný prach, abychom zloděje odhalili,” řekl Strouhal.

Silničáři odhadují, že se během zimy ztratí až dvě třetiny tyčí. Hlásit to policii ale podle nich nemá smysl. Hodnota krádeže je do pěti tisíc korun, a byla by tak řešena jako přestupek.

Silničáři věří tomu, že jednou zloděje potrestá sama příroda, až se ocitnou jako řidiči v situaci, kdy se kvůli zaváté cestě nikam nedostanou.