Košetice: Děti, které se učí doma, skládaly pololetní zkoušky

Pelhřimov - Pololetní zkoušky skládaly dnes děti v základní škole v Košeticích na Pelhřimovsku. A to ty, které nechodí do školy, ale učí se doma se svými rodiči. Domácí vzdělávání umožňuje školský zákon letos už třetím rokem.

Šestiletý Prvňáček Daniel a o rok starší Honzík Strojkovi z Jarošova nad Nežárkou se do školy dostanou jen jednou za půl roku. To když jedou před vysvědčením na přezkoušení. „Přijedou se pochlubit s tím, co se za celého půl roku naučili a v čem pokročili,” vysvětlila učitelka ZŠ Košetice Bohumila Kobrlová. „Vzděláváme asi tři rodiny a zkušenosti s tím jsou zatím smíšené, vyrovnané,” uvedl ředitel košetické základní školy Jaroslav Skolek, který je spíš zastáncem klasického vyučování. S ním souhlasí s ním i jeho jihlavský kolega a zkušený pedagog Zdeněk Pavlas: „Zatím nikdo s tím nemá až zas takové zkušenosti, aby mohl říct, že je to bezproblémové.”

Až z Hodonína dojíždí na přezkoušení se svými dětmi také podnikatel Peter Dusík. Říká, že děti patří do rodiny a chce s nimi strávit co nejvíc času. Stejný názor má také maminka Honzíka a Daniela Strojkových. Podle ní je čas strávený s dětmi investice do budoucna.

Děti v klasické škole se těší hlavně na spolužáky a těm, co do školy nechodí, se diví. Kamarády by nevyměnily. Každé z dětí s domácím vzděláváním ale zvládne tři až čtyři kroužky, kde do styku s ostatními dětmi přijde také.

Pokud to schválí ministerstvo školství, začnou v košetické škole ověřovat domácí vzdělávání dětí na druhém stupni.