Ředitel odvolaný kvůli alkoholu dál učí na škole

Východní Čechy - Ředitele základní školy v Seči na Chrudimsku Lubomíra Křapku, který má podle rodičů tamních žáků potíže s alkoholem, zastupitelstvo obce odvolalo. Dočasně ho nahradí jeho nynější zástupkyně. Problém se tím vyřešil jen částečně. Křapka totiž bude na škole působit i nadále, jako učitel.

Lubomír Křapka je policií stíhán, protože řídil v opilosti. O jeho problémech s alkoholem se v Seči všeobecně ví. Jak se nám podařilo zjistit, nyní už odvolaný ředitel měl dokonce v restauracích handlovat s prospěchem některých žáků. Učitelka, která to odmítla, musela ze školy odejít. Alena Mašková, matka bývalé učitelky ZŠ Seč, o případu říká: „V podstatě se dohodl s tatínkem v hospodě, že synovi dá trojku z přírodopisu a jí vyhrožovali potom ve sborovně, že tu trojku musí dát. To samé bylo i s tělocvikem, tam taky vyhrožovali.“

Ani taková svědectví však nemusí znamenat odchod Lubomíra Křapky ze školy. Od 1. února ho jen ve vedení školy nahradí zástupkyně ředitele Miroslava Čížková. Ta se dnes před kamerou skrývala, dveře své kanceláře nám neotevřela. Proč bude Křapka učit dál, jsme se nedozvěděli.

Starosta Seče nad stejnou otázkou krčí rameny. Obec je sice zřizovatelem školy, má prý ale svázané ruce. „My - obec - jako zřizovatel na to právo nemáme,“ říká starosta Lubor Schmitt (KSČM).

Do záležitosti nemůže zasahovat ani Krajský úřad. O dalším setrvání ředitele Křapky na škole musí rozhodnout paní zástupkyně, která nastupuje na jeho místo, vysvětluje Karel Peška, vedoucí odboru školství Pardubického kraje.

Ovšem podřízená pana Křapky, která bude už za dva dny dočasně jeho nadřízenou, doposud žádnou změnu v učitelském sboru nenahlásila. Obec zatím marně hledá nového ředitele. O tom, zda odvolaný ředitel Křapka bude i nadále učit, se tak rozhodne až v příštích týdnech.