Na Libavé padly při cvičení záchranářů tři světové rekordy

Libavá (Olomoucko) - Hned tři světové rekordy padly dnes při vojenském cvičení záchranářů ve výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku. Vojáci na laně dlouhém přes půl kilometru nataženém mezi dvěma kopci a ve výšce 80 metrů spustili záchranáře se zraněným člověkem na nosítkách, čtyřčlenné bojové družstvo s granátometem a nakonec i psovodkyni se záchranářským psem.

„Mohu potvrdit, že se jedná o vytvoření světového rekordu. S tak dlouhým lanovým přemostěním nikdo ještě nedokázal transportovat nosítka nebo granátomet. Rovněž ten transport se psem je naprosto ojedinělou záležitostí,“ uvedl Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den. Rekord bude podle něj nyní zapsán do české databanky rekordů, v příštím roce by se měl objevit v české knize rekordů. Poputuje také pro posouzení na světové úrovni.

Na speciálním laně o nosnosti šesti tun, které vojáci natáhli za pomoci vrtulníku, cvičili vojenští instruktoři. Vzdálenost 511 metrů mezi kopci Skalka a Strážná zdolali poměrně velkou rychlostí během několika desítek vteřin. Bez potíží zvládla lanovku i jedenáctiletá fenka Tara. Pes je podle vojáků zvyklý na cokoliv. Zavěšený dokonce létal i pod vrtulníkem.

Podle vojáků nebylo cílem akce jen překonání rekordů. Lanové přemostění využili především pro nácvik záchranářských situací. „V horském zalesněném terénu se může někdo ztratit nebo potřebuje pomoc. Není to nic samoúčelného, je to představení schopnosti záchranářů, že dokážeme lidem v krizové situaci pomoci,“ řekl generál Hynek Blaško.