Celníci opět zadrželi nelegální odpad

České Budějovice - Jen díky bdělosti českobudějovických celníků nezmizel v Česku beze stopy další rakouský odpad. Po roce zdánlivého klidu totiž celníci zadrželi dva kamiony s podezřelým nákladem. Při následné prohlídce objevili ukrytý nelegální odpad. Nevládní organizace v této souvislosti varují: není to ojedinělý případ. Nelegální dovoz odpadků bohužel stále představuje velmi lukrativní obchod.

Dva za sebou jedoucí kamiony s rakouskými značkami zastavili celníci při zcela běžné kontrole. Řidiči měli všechny doklady, auta nebyla přetížená a na první pohled se zdálo, že vezou i správný náklad. Jenže, kromě jiného, se kolem nich šířil podivný zápach. „Při prvním pohledu byly zjištěny jenom rozřezané pneumatiky,“ říká jeden ze zasahujících celníků. „Podle zápachu a dalších vnějších projevů se podařilo odkrýt drť a pod ní byl nalezen nelegálně převážený odpad,„ dodává Jaroslav Vlášek z Celní správy v Českých Budějovicích. “Jednalo se většinou o drť plastu, dále drcený komunální odpad a o kousky hadic automobilů," vypočítává mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová.     

Kamiony měly podle dokladů jet do Vodňan. Náklad však měl podle pozdější výpovědi řidičů pravděpodobně beze stop skončit na Českobudějovicku. „Řidiči vypověděli, že náklad měl být vyložen v odkališti v Mydlovarech,“ odhaluje konečný cíl jízdy kamionů Jaroslav Vlášek.   

Největší počet případů souvisejících s nelegálním dovozem odpadů řešili inspektoři, celníci a policisté v letech 2005 a 2006, po zpřísnění předpisů v Německu a Rakousku. Dovozci se zaměřili především na příhraniční regiony. A import podle nevládních organizací pokračuje, i když skrytěji. Stále je na něm možné velmi dobře vydělat. „V Německu a Rakousku je zpracování nerecyklovatelných odpadů velmi drahé. Proto je to pro podvodníky stále velmi lukrativní,“ tvrdí Pavla Matějková ze sdružení Calla. „Dovozci odpadu se ho snaží zakamuflovat a náklad často deklarují jako surovinu nebo výrobky,“ uvádí Josef Uváčik ze sdružení Zvony 2008.  

Oba zadržené kamiony by měly být vráceny zpět do Rakouska. České úřady vyměří rakouské firmě velmi pravděpodobně několikasettisícovou pokutu. Její vymahatelnost je ale podle nevládních organizací přinejmenším sporná.