Vsetín staví nové domy pro nepřizpůsobivé nájemníky

Vsetín - Radnice ve Vsetíně zahájila na okraji města stavbu bytů pro nepřizpůsobivé nájemníky z pavlačového domu. Ten je v havarijním stavu a bude zbourán. Na chování převážně romských nájemníků si navíc dlouhodobě stěžují obyvatelé okolních domů. Romové ale stěhování kritizují, hovoří o vzniku ghetta.

Pavlačový dům stojící v centru Vsetína obývá jej několik desítek, převážně romských, rodin. Jejich chování dlouhodobě kritizují především lékaři a pacienti sousední polikliniky. Ti již dříve radnici zaslali protestní petici. Zbourání domu a přestěhování nájemníků přivítali.

„Konečně tady bude klid,“ raduje se pracovnice nemocnice Hana Viktorová, ale pak dodává: „Nic to ale neřeší, protože to, co teď dělají tady ve městě, jak se chovají, tak to chce udělat něco svrchu, a ne je jenom vystěhovat.“

S kritikou pracovníků nemocnice a dalších obyvatel města ale někteří nájemníci nesouhlasí.

Radnice již některé nájemníky pavlačového domu přestěhovala do centra města, většinu rodin chce ale přemístit do lokality Poschlá, kde se staví dva domy po osmnácti bytových jednotkách. To se ale většině nájemníkům nelíbí. Stěžují si, že tak vznikne ghetto, kde nemohou řádně vychovávat děti. Starosta Vsetína Jiří Čunek namítá, že tam budou odborní pracovníci, kteří budou mít 24hodinovou službu, bude tam také sídlo organizace, která bude děti učit a bude s nimi pracovat.

Nájemníci z pavlačového domu se do nových bytů přestěhují v říjnu.