Sloni jsou jednou z hlavních atrakcí liberecké ZOO

Liberec - V ZOO v Liberci dnes vzpomínají a slaví, přesně před padesáti lety tam totiž přišli první sloni. A právě ti teď patří mezi hlavní lákadla zahrady. rozhodnou-li se však v Liberci v budoucnu navýšit počty těchto obyvatel zahrady, musí jim nejdříve pořídit nový pavilon. To  bude samozřejmě náročné především ekonomicky, pomoci by měly evropské fondy.

Kitty byla první slonice, kterou do Liberce přivezl speciální vlak až ze ZOO v Hannoveru. Psal se rok 1958 a dvouletá Kitty se stala miláčkem celé zahrady. Po sedmi letech ale uhynula, snědla špatné jídlo, které jí naházeli neukáznění návštěvníci. Nějaký čas tak byla ZOO bez slonů, pak z indického zajetí přivezla Rání a Gaudí, které tu jsou dodnes. Jejich chov je náročný, především na péči o kůži. Ošetřovatel slonů v ZOO Liberec Aleš Doležal uvedl, že kůže slona je velmi citlivý orgán. Sloni se zde denně koupou, kartáčují a myjí tlakovou vodou. Občas musí na pedikúru, kdy se slonům zbrousí kopýtka a šlapadlová plocha. Každý den navíc musí sloni cvičit. Jednak aby zahnali nudu, jednak nacvičené pohyby usnadňují ošetřovatelům práci při manipulaci s těmito čtyřtunovými obry. Na výcvik se slonice vždycky těší. Sloni patří podle Aleše Doležala mezi nejinteligentnější zvířata vůbec. Jejich inteligence je srovnatelná s kytovci i lidoopy, dokáží reagovat na několik desítek povelů.

Sloni se v průměru dožívají věku 50 let, těm libereckým je už 45. Sehnat nové přírůstky ale není pro ZOO snadné, může za to nevyhovující pavilon z počátku sedmdesátých let. Tiskový mluvčí ZOO Liberec Ivan Langr vysvětlil, že ve své době byl pavilon velmi moderní a uživatelsky i ošetřovatelsky přívětivý, dnes však už nesplňuje parametry ani v jednom směru. Pokud tedy zahrada bude chtít někdy v budoucnu získat mladé slony, bude muset postavit úplně nový pavilon a to je samozřejmě o velkých penězích.

Odhadem by nový pavilon přišel na 100 milionů korun. Takové prostředky ale ZOO ani město, jako vlastník, nemá k dispozici, zahrada proto zkouší sehnat peníze i přes evropské fondy. Přijít o letitý chov slonů totiž v žádném případě nechce.

Sloni v ZOO ve Dvoře Králové
Zdroj: ČT24