Sklářům ze Světlé naděje nepomohla

Poděbrady - Bez výplaty a bez práce zůstali skláři v Poděbradech a ve Světlé nad Sázavou. Krize, která postihla toto odvětví, zasáhla i sklárny v Novém Boru a Sázavě. Tam naštěstí výplaty dostali. Přesto chystají skláři na 23. října demonstraci před Úřadem vlády, kde chtějí upozornit na to, že se jim nelíbí postoj ministrů k řešení krize ve sklářských firmách. Právě ve Světlé se dnes sešli skláři společně s odboráři a úřady.

S nadějí šli skláři ze Světlé na schůzku s odborovým předákem a zástupci úřadu práce, města a kraje. „Já si myslím, že to půjde dál, věřím tomu,“ říká jeden ze sklářů. „Doufám, že se to opět rozjede,“ věří i druhý.

Studená sprcha pro zaměstnance přišla vzápětí. To když odborový předák oznámil, že peníze na zářijové mzdy sklářský holding nemá. „Každý musíte vědět, jak jste finančně silný, jak jste schopný finančně dlouho vydržet,“ nabádá skláře šéf odborů Sklo Bohemia a.s Světlá nad Sázavou Stanislav Vaněk. „Měsíc se to dá vydržet, ale co bude dál?“ ptá se jeden ze sklářů. „Pokud máme správné informace, tak jsou zablokované účty, a banky z těch účtů stahují peníze,“ tvrdí předseda odborů Vladimír Kubinec.

V nejistotě budou žít skláři až do příštího týdne. Soud totiž ještě nejmenoval insolvenčního správce. „Určitě se to pohne, až bude jmenován insolvenční správce. Ten řekne, zda bude na mzdy nebo ne,“ vysvětluje ředitel úřadu práce v Havlíčkově Brodě Martin Kouřil.    

Jasno skláři ještě nemají, náhradní práci už si ale hledají. O burzu práce byl ve Světlé velký zájem. Stovky sklářů přišli, jen někteří si ale vybrali. „Jsou tady zajímavé nabídky, ale je to daleko a my nemáme řidičák. Je tady problém, jak se tam dostat,“ komentuje svou situaci jeden ze sklářů.

Podniky patřící do skupiny Bohemia Crystalex Trading, tedy sklárny ve Světlé a Poděbradech, na konci minulého měsíce oznámily, že o práci přijde 1760 lidí. Práce byla zachována pouze v sázavských sklárnách Kavalier a ve sklárnách Nový Bor, které zaměstnávají 3260 lidí.

23. října se k protestu připojí i zaměstnanci skláren Bohemia v Poděbradech. Tam má o práci v blízké době přijít minimálně 150 lidí. Sklárny chtějí dokončit některé rozdělané zakázky, o obnovení výroby se zatím jedná.