Město Žamberk přišlo kvůli pochybné půjčce o 5,5 milionu

Žamberk - Město Žamberk prodělalo miliony korun. V roce 2000 totiž radnice převedla na účet zprostředkovatelské firmy Komerio 10 milionů korun. Firma slíbila, že peníze vrátí i s devítiprocentním úrokem. Vrátila ale jen část půjčky a město tak přišlo o 5,5 milionu. Firma už navíc prakticky neexistuje a město tak jen těžko získá peníze zpátky.

Vše vypadalo jednoduše. My vám půjčíme 10 milionů korun a vy nám vrátíte téměř 11 milionů. Firmu Komerio doporučil místostarosta Vladimír Nožka a tehdejší starosta Miloslav Chvátil podepsal převod peněz. Zastupitelstvo transakci schválilo až později. Obchod se ale nepovedl. Půjčku firmě Komerio tehdy za finanční výbor města schválil i Jiří Dytrt, který je nyní starostou města.

Bývalý starosta Tomáš Kalous chtěl celou transakci prověřit a podal trestní oznámení. V záři ho ale zastupitelstvo odvolalo, přitom v něm seděli i lidé, kteří rozhodovali o pochybné půjčce. Věc je teď v rukou státního zástupce, pokud najde nějaké důkazy o trestné činnosti, předá věc policii. Je ovšem možné, že už bude celá transakce promlčená, stala se totiž před osmi lety.

Jedno je jisté. I kdyby celá transakce nebyla nezákonná, město Žamberk na ní prodělalo nemálo peněz. Chybu uznává i nový starosta Jiří Dytrt.