Na zpožděný Orient Express čekaly desítky obdivovatelů

Praha - Legendární Orient Express očekávaly dnes na smíchovském nádraží desítky obdivovatelů železnice i zvědavců. Vlak přijel se zhruba desetiminutovým zpožděním v 16:40 k poslednímu třetímu nástupišti, které se krátce po příjezdu zaplnilo stewardy v modrých uniformách. Po nich vystoupili cestující, trpělivě očekávaní zástupci nejluxusnějších pražských hotelů.

Express přijel do Prahy z Benátek, zdrží se zde dva dny a v sobotu bude pokračovat dále do Paříže. Soupravu přitáhla klasická lokomotiva Českých drah přezdívaná Eso, jejíž modrá barva ladila s barvou vagonů. Netradičně nablýskané lokomotivě se podařilo zkrátit dvacetiminutové zpoždění, se kterým vlak přijel z Rakouska.

Ačkoli nádražní rozhlas dlouho dopředu oznamoval uzavření třetího nástupiště pro veřejnost, lidé se nenechali odradit a vlak i cestující vítali s fotoaparáty. Bez omezení fungoval i stánek s horkými párky, před kterým si „na stojáka“ užíval své pivo místní povaleč. Dav nastrojených gentlemanů a dam ho nechával klidným.

Vlak zavítal do Prahy letos potřetí a naposled. Kvůli rekonstrukci Hlavního nádraží byl přesměrován navzdory tradici na Smíchov. Podle dostupných informací se Praha Orient Expressu dočká i příští rok. Místo, kde souprava bude v Praze „parkovat“, je tajné.  

Luxusní vlak vyjel poprvé díky belgickému podnikateli Georgesi Nagelmackersovi 4. října 1883 z Paříže přes Vídeň, Budapešť a Bukurešť do rumunského Giurgiu. V roce 1921 jel vlak poprvé až do Istanbulu; od té doby se definitivně vžil název Orient Express. Následoval zlatý věk tohoto přepychu na kolejích, který ukončila druhá světová válka. Po válce vlak jezdil s méně vozy až do května 1977.

  • Orient Express v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/457/45606.jpg
  • Orient Express v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/457/45605.jpg