Úkolem pro nové středočeské zastupitelstvo bude i kanalizace

Kladno - Ve Středočeském kraji o rozloze 11 tisíc kilometrů čtverečných žije přes milion 208 tisíc obyvatel, což ho činí největším v zemi. I díky nízké nezaměstnanosti a vysoké průměrné mzdě se sem jen za loňský rok přistěhovalo 43 tisíc nových obyvatel. Nárůst obyvatel má však svá úskalí.

Protože ti, co se rozhodnout žít v blízkosti Prahy potřebují bydlení, vyrůstá ve Středočeském kraji řada satelitních měst, ve kterých nedostačují kapacity škol a školek, schází silnice nebo obchody. „Když se plánovala výstavba těchto satelitních měst, tak si zřejmě zastupitelé neuvědomovali, co to udělá za řadu let,“ upozornila starostka obce Velké Přílepy Věra Čermáková.

S přílivem obyvatel roste dopravní zátěž. Dostat se například z Kladna do Prahy znamená vystát hodinové kolony. Schází totiž rychlostní silnice R6, která má být hotová do konce roku. Pořád ale bude chybět dálnice D3 z Prahy do jižních Čech i obchvaty měst. Problémem jsou kamiony, které využívají silnice II. a III. třídy. „Je to katastrofa. Bydlíme u silnice, kde ty kamiony jezdí doslova kolem oken,“ stěžuje si obyvatelka Rudné Klára Rejmišová.

Ve Středočeském kraji se nachází nejvíce malých obcí, ale s nejhorším stavem jejich odkanalizování. Obyvatelé více než třiceti procent obcí jsou odkázáni na odpadní jímky. Přitom kanalizaci jim slibují přes deset let. „V roce 2000 mělo kanalizaci a čistírnu odpadních vod jen asi 270 obcí a měst, dnes se číslo blíží pěti stovkám,“ řekl tiskový mluvčí kraje Martin Kupka.