V Dražově nemají lidé již léta pitnou vodu

Karlovy Vary - Již šest let si obyvatelé Dražova na Karlovarsku stěžují, že v obci není pitná voda. Nemají vodovod, přestože největší vodárenská nádrž v regionu leží asi kilometr od nich. Starosta, který je na radnici od posledních komunálních voleb, se brání, že dělá, co může.

Politici nám léta slibují, že problém vyřeší. Pitná voda nám ale z kohoutků pořád neteče. Takto popisují svou nelehkou situaci rozzlobení obyvatelé Dražova. „Je to problém. Jsou tady malé děti, stěhují se sem rodiny, já nevím co s tím dělat,“ říká bezradně jeden z obyvatel obce. „S vodou je to strašně špatné. Když vám dojde voda, nemůžete dělat v podstatě žádnou hygienu, ani spláchnout záchod. Když máte mimino, je problém s přebalováním, takže my si vodu vozíme,“ dodává mladá maminka.  

Pitnou vodu kupují lidé z Dražova v hypermarketech. Vodu na mytí nádobí a praní jim do vyschlých studní vozí místní hasiči. „Jezdíme pro vodu zhruba tak třikrát až čtyřikrát týdně vždycky po práci. Máme spočítáno, že během půlroku najezdíme tak tisíc kilometrů,“ vysvětluje velitel dobrovolných hasičů ze Stanovic Jiří Buček.

O obyvatele Dražova se starají radní ze Stanovic. „Finanční problém je to dost velký. Kdybychom měli tu moc, tak bychom to zainvestovali sami. Ale ty peníze nemáme, lidi vodu potřebují, takže jsme závislí na pomoci státu,“ přiznává starosta Stanovic Ladislav Kocourek.

Starosta se spojil s vodohospodářským sdružením. Společně připravili stavební dokumentaci a začali zjišťovat, odkud by mohli získat peníze na vodovod. „V závěru letošního roku ještě požádáme o dotace z národního programu ministerstva zemědělství,“ naznačuje další kroky technický náměstek Vodáren a kanalizací Karlovy Vary Zdeněk Frček.

Starosta Dražova odhaduje, že obyvatelům Dražova by mohla téct pitná voda z kohoutků do roku 2010.