Do Prahy přijeli soutěžit senioři i z americké Virginie

Praha - Cílem geriolympiády je propojit svět zdravého mládí a nelehkého stáří. Čtvrtý ročník soutěže se konal v Domově Sue Ryder v Praze a poprvé přijeli i závodníci ze Spojených států. Podle odborníků by podobných aktivit mělo být více.

Vozíčkářský slalom, sfoukávání svíček, lov rybiček a další soutěže sice nepatří na klasickou olympiádu, ale seniory z domova důchodců baví. Účastníci jsou nadšení a jednotlivé discipliny si náležitě užívají. Ve čtvrtém ročníku geriolympiády, které se účastní staří lidé s různým stupněm zdravotního postižení, bojovalo na padesát seniorů. Poprvé přijel i tým z americké Virginie a rovnou hledal inspiraci: „Rádi bychom uspořádali mezinárodní olympiádu seniorů.“ Podle ředitele Domova Sue Ryder Matěje Lejsala je akce pro seniory, aby měli důvod se bavit, sportovat a zkoušet závodit.

Podobných aktivit by mělo být daleko více, volají odborníci, ale není to jediné, co seniory trápí: v poslední době je to především diskriminace kvůli věku. Iva Holmerová z České gerontologické a geriatrické společnosti uvedla, že seniory dále trápí nedokonalosti ve službách. Nejen ve zdravotnických a sociálních, tam je problém palčivý, ale i v ostatních službách.

Senioři stále častěji hledají cestu k informačním technologiím. I proto jich víc než kdy jindy usedá do univerzitních lavic k jejich studiu. Jak podotkl Petr Wija z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, zájem je vidět především u univerzity třetího věku. Každý lektor může potvrdit, že zájem převyšuje nabídku.