ODS chce kvůli penězům z EU odvolat primátorku Frýdku-Místku

Frýdek-Místek - Zastupitelé opoziční ODS ve Frýdku-Místku chtějí svolat mimořádné jednání zastupitelstva, na němž budou požadovat odvolání primátorky města Evy Richtrové (ČSSD). Důvodem je skutečnost, že Frýdek-Místek je jediný z pěti statutárních měst regionu, který zatím nedosáhl na peníze z evropských fondů určené právě těmto městům.

O zhruba tři miliardy korun z prostředků Evropské unie soutěžilo pět statutárních měst Moravskoslezského kraje. Města k získání peněz musela vypracovat Integrovaný plán rozvoje města, na jehož základě se finance přerozdělovaly.

Největší částku z evropských peněz získala Ostrava, a to přibližně 1,5 miliardy korun. Opava i Karviná dostanou shodně přibližně 400 milionů korun a necelých 300 milionů korun vybojoval se svým integrovaným plánem Havířov na Karvinsku. O penězích pro Frýdek-Místek nebylo zatím rozhodnuto.

Město může peníze ještě získat 

„Jsem odvolatelná na každém zastupitelstvu. Pokud to kolegové chtějí udělat, ať to navrhnou,“ řekla Richtrová. Dodala, že na tvorbu Integrovaného plánu rozvoje města si radnice najala profesionální agenturu: „Pokud nastalo nějaké pochybení, je potřeba to rozklíčovat.“

Frýdek-Místek nedosáhl při hodnocení projektu požadované šedesátibodové hranice, která o přerozdělení peněz rozhoduje. „Jelikož ale bodový deficit nebyl tak velký a bodové srážky při hodnocení způsobily převážně chyby formálního charakteru, integrovaný plán byl městu vrácen k přepracování,“ dodal Michal Sobek z Regionální rady Moravskoslezsko. Pro Integrovaný plán Frýdku-Místku je podle něj v evropských penězích stále vyhrazena rezerva ve výši 9 milionů eur, tedy přes 220 milionů korun.