Nájemníci museli v Mohelnici opustit podmáčený dům

Mohelnice (Šumpersko) - Dvanáct lidí muselo dnes po půlnoci narychlo opustit své byty v centru Mohelnice na Šumpersku. Během několika hodin totiž popraskaly zdi objektu a ve sklepě se nahromadila voda z vodovodního řadu. Statik dnes dům označil za neobyvatelný, nájemníci se zatím vrátit nemohou.

Obyvatelka poškozeného domu Marta Machovská se do svého bytu nejméně do neděle nedostane. Noc strávila podobně jako další sousedé v nedalekém kulturním domě, kam je po půlnoci odvedli hasiči. Když chtěla otevřít dveře, nad kterými už se objevila prasklina. Dveře už v té chvíli klesly, již se nedaly otevřít a paní Machovská musela vylézt oknem. Dagmar Půrovou ze sousedního domu probudili v půl druhé v noci, že je ve sklepě voda, praská zeď, a proto musí odejít.

Během několika minut se objevily praskliny ve zdivu po celém domě a do sklepa začala přitékat voda. Výška hladiny dosahovala v noci půl druhého metru, statik ráno zjistil, že voda ve sklepě rozmáčela podpůrnou zeď, která spadla. Majitel domu Vlastimil Chmelař uvedl, že prasklo připojení do celého objektu, došlo k podtečení vody pod základy nosné zdi a narušení statiky celého domu. Statik Jaromír Vrba doplnil, že tam vznikla mezera asi 1,5 metru, horní část stavby na to reagovala tím, že se mísovitě propadla a vznikly trhliny stříškového charakteru. Vznikla panika, proto jej v noci přivolali.

Lidé, kteří museli narychlo opustit svoje byty skončili u příbuzných nebo v kulturním domě. Během víkendu pak pro ně město zajistí náhradní ubytování. Renata Bátorová z MÚ Mohelnice potvrdila, že město zajistilo ubytování na internátu obchodní akademie. Postižení zde budou ubytováni nejméně do pondělka.

Statik zkontroluje zasažený dům opět v neděli a poté rozhodne o stavebních úpravách, nebo případném nastěhování jeho nájemníků.