Lyžaři se prohánějí v lesích kolem Hradce Králové

Východní Čechy - Hustý lyžařský provoz nebyl jen na horách, ale také v nížinách. Například lesy a louky kolem Hradce Králové dnes nabídly dobré podmínky pro běžkaře. Správci hradeckých Městských lesů pro ně připravili přes dvacet kilometrů stop.

Lyžování naruby aneb proč jezdit do hor, když v rovinatém Polabí je sněhu také dost. Něco podobného si řekly tisíce běžkařů, kteří nevyrazily do Krkonoš, ale doslova za humna svého bydliště. Třeba do lesů kolem Hradce Králové. „Tady to stačí, na horách je moc lidí, už sem tady po páté, pochvaluje si jeden z lyžařů. Dalším se líbí, že tu nejsou tak náročné terény, jako na horách.

Správci hradeckých Městských lesů na běžkaře pamatovali a hned s prvním sněhem pro ně připravili asi pětadvacet kilometrů běžeckých stop. V přírodě je vyznačil traktor se speciálním zařízením. „Ve stopě to jede hodně rychle, protože vás to tam drží, jinak se lyže rozjíždějí,” libuje si Marcela Karasová.

„Když návštěvník přijde do lesa, tak si může vzít mapku, kde jsou vyznačené běžecké trasy. Ty jsou vedeny mimo hlavní cesty, protože v lese probíhá také hospodářská činnost,” vysvětluje lesník Martin Pucák. Běžkaři na Hradecku mají strach, aby tento víkend nebyl pro lyžování poslední. V příštím týdnu se má tady v nížině oteplit a možná začne i pršet.