Do Brna se sjeli luštitelé sudoku

Brno - V Brně se dnes koná mistrovství české republiky v sudoku. Tato hra podobná křížovce si u nás během několika let získala velkou oblibu. Šest nejlepších z dnešního klání bude českou republiku reprezentovat na mistrovství světa.

Devět čtverců s devíti políčky. Úkolem je vyplnit je čísly od jedné do devíti tak, aby se v žádném ze sloupců a řádků neopakovala. Splnit tuto podmínku nejrychleji ze všech dnes zkouší v Brně 80 soutěžících z celé republiky. Mezi nimi i loňská mistryně světa. Luštění sudoku se věnuje už šest let. „Mám kolem sebe hromadu papírů, většinou čerpám z internetu, a když mám volnou chvíli, tak potom šáhnu. Snažím se luštit co nejvíc,” prozrazuje tajemství svého úspěchu Jana Tylová.

Změřit síly s dospělými chce v Brně i desetiletá Nikola Klaclová. Sudoku luští teprve tři měsíce. Na mistrovství se dostala na divokou kartu. „Ještě ráno jsem si zopakovala jednu těžkou a potom už jsme sem jeli,” říká benjamínek turnaje.

Podle ředitele mistrovství Vítězslava Koudelky má Nikola dostatečné vědomosti o luštění této hádanky, ale neabsolvovala nominační turnaje, proto se pořadatele rozhodli udělit divokou kartu právě jí, aby jí podchytili už v mladém věku.

Do základních kol soutěže se přihlásilo více než tři tisíce luštitelů. Šest nejlepších bude na přelomu března a dubna reprezentovat českou republiku na mistrovství světa v Praze.