Na financování dálnice D3 se má podílet i soukromý sektor

Jižní Čechy - Dálnice D3 v úseku mezi Táborem a obcí Bošilec v jižních Čechách je schválená. Řidiči by po nové dálnici měli začít jezdit už za necelé tři roky. Hluk, výfukové zplodiny, pravidelné zácpy, lidé, ze Soběslavi a Plané nad Lužnicí, kteří mají problém přejít mimořádně frekventovanou silnici E55. To všechno by mělo být minulostí.

Ministerstvo dopravy už má v otázce dálnice D3 mezi Táborem a Bošilcem jasno. „Financování bude formou Public Private Partnership, tedy partnerství státního a soukromého sektoru a tento úsek by měl být hotov do roku 2010,” uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Projekt soukromého financování stavby dálnice už jednou v Česku ztroskotal. Teď ale zástupci ministerstva i kraje věří, že uspěje. „Je to jediná možnost, jak získat prostředky na tu dálnici. Myslím, že stát ukázal, že sem peníze moc dávat nechce,” myslí si hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník.

Starostové měst a obcí z okolí budoucí dálnice považují termín dokončení nové dálnice v roce 2010 za až příliš optimistický. Zároveň se ale nemohou dočkat. „Současná silnice E55 rozděluje obec na dvě poloviny, přecházet a přejíždět je velmi nebezpečné,” zlobí se starosta Soběslavi Jindřich Bláha.

Proti zahájení stavby v úseku mezi Táborem a Českými Budějovicemi se zatím nestaví ani oslovené ekologické organizace. Monika Wittingerová-Machová ze sdružení Jihočeské matky to vysvětluje tím, je už v podstatě rozhodnuto, navíc prý úpravy byly skutečně nutné.

Za výrazně problematičtější považují ekologičtí aktivisté další navrhovaný úsek dálnice D3, tentokrát z Českých Budějovic na rakouské hranice.