Kůrovec na Benešovsku zničil třicet hektarů lesa

Benešov - Ani hrozba vysoké pokuty nepřinutila majitele lesa v okolí Soutic na Benešovsku zasáhnout proti přemnoženému kůrovci. Přes 30 hektarů porostu tak bylo nenávratně zničeno. Na vině je podle inspekce životního prostředí vlastník lesa, česko-rakouský podnikatel Jan David Horský. Celní úřad teď od něj vymáhá téměř osmimilionovou pokutu. Nezabránil totiž přemnožení škůdce a napadené stromy včas nezlikvidoval.

Ještě v roce 2004 to byl hustý smrkový les, teď se v něm nachází více než dvacetihektarová holina. Může za to lýkožrout smrkový, který začal napadat poškozené stromy po větrné kalamitě v roce 2002. Dokáže se množit obrovskou rychlostí. A tak zatímco v roce 2004 bylo v okolí Soutic zničeno půl hektaru lesa, dnes už je to víc než 30 hektarů. Inspekce životního prostředí viní majitele lesa z toho, že kůrovcové kalamitě včas nezabránil. „V prvé řadě měl zpracovat všechny napadené stromy i ty kalamitní, to znamená vývraty a zlomy z větrné kalamity. To neučinil a následně měl provádět i obranná opatření, například pokládat lapáky,“ říká vedoucí oddělení ochrany lesa České inspekce životního prostředí Josef Miegl.

Česko-rakouský podnikatel Jan David Horský vlastní kromě lesů na Benešovsku i několik nemovitostí v Ústí nad Labem a v Děčíně. Tam před čtyřmi lety nechal kvůli svým dluhům odpojit nájemníkům pitnou vodu. Problémy s jeho majetkem jsou i v Souticích. „Veškeré jeho stavby jsou v dezolátním stavu. Mají propadlé střechy, padají komíny,“ popisuje stav Horského nemovitostí starostka Soutic Alena Exnerová.  

Horský nekomunikuje s inspekcí ani s obcemi, kde vlastní majetek. České televizi se podařilo získat alespoň vyjádření jeho právní zástupkyně. „Pan Horský je dlouhodobě nemocen a podle znaleckých vyjádření není on vinen stavem lesa tak, jak se tam dnes nachází,“ tvrdí právní zástupkyně Martina Blahoušová.   

Za zničené lesy uložila inspekce životního prostředí Horskému pokutu sedm a půl milionu korun. Plochy bude muset znovu zalesnit. Právní zástupkyně se ale proti sankcím chce bránit u soudu.