Podzimní rybářská sezona na jihu Čech začala výlovem krále rybníků

Třeboň - Třeboňští rybáři zahájili výlov krále rybníků Rožmberka, který je s rozlohou 647 hektarů největším nejen v Česku, ale v celé střední Evropě. Rožmberk je také jedním z prvních, které třeboňští rybáři loví, výlov se tu pořádá jednou za dva roky a vždycky je to velká turistická atrakce. Na dvou a půl kilometrové hrázi sledují rybáře stovky lidí, výlov potrvá až do neděle. Je to vlastně začátek podzimní rybářské sezony na jihu Čech, z těch větších rybníků postupně přijdou na řadu ještě Velký Tisý, Záblatský nebo Svět.

V pátek v sedm hodin ráno výlov Rožmberka začíná, rybáři zatahují své sítě. Vrátili se sem opět po dvou letech, letošní rok byl podle nich průměrný. Josef Malecha z Rybářství Třeboň očekává, že se k podzimu sloví zhruba 120 tun tržních ryb. Mlha ani poměrně teplé počasí rybářům nevadí. Vedoucí rybářského střediska Stanislav Vestfál je spokojený: „Když to takhle vydrží, slovíme jak máme.“ Vedle dvou desítek profesionálních zástupců Petrova cechu na výlovu pracují i studenti střední rybářské školy. Studentka střední rybářské školy Marie Svobodová je mezi nimi jediná žena: „Výlov je hodně těžká práce, především natahování sítí.“ Práci rybářů sledují z hráze stovky lidí, přijeli se podívat speciálně na výlov, nic takového se jen tak nevidí.

Letošní produkci ryb odhadují třeboňští rybáři na tři tisíce dvě stě tun, zhruba 60 procent poputuje na zahraniční trh. Vánočních kaprů ale bude dostatek. O letošní ceně prozatím rybáři mluvit nechtějí, jasno budou mít až po všech výlovech. Výlovy by pak na Třeboňsku měly skončit ve druhé polovině listopadu.