Akce Síto „lovila“ hříšníky za volantem

Ostrava - Devět řidičů pod vlivem alkoholu a šest pod vlivem drog odhalila policie při noční akci Síto, která probíhala v ostravských čtvrtích Hrabůvka, Zábřeh a Vítkovice. Na čtyřicet policistů při ní zkontrolovalo skoro 450 aut a uložilo 19 blokových pokut v celkové výši přes 10 tisíc korun. Vypátrali taky jednoho hledaného člověka. O řidičský průkaz přišlo pět řidičů.

Alkohol, drogy, celostátně hledané osoby i odcizená auta. To je výčet nešvarů, na které se policie při kontrolách v rámci akce Síto zaměřuje. „Vždy, když večer jedu, tak mě chytnou. Musím ale zaklepat, ještě nikdy jsem se neprovinil,“ říká jeden z kontrolovaných řidičů. „Pokud jsou slušní i policisté, tak je to v pořádku,“ souhlasí s podobnými kontrolami další z řidičů.

Policisté při akci poprvé využili nový elektronický přístroj na kontrolu drog. Má odhalit mnohem více řidičů pod vlivem omamných látek než dříve. U jednoho z kontrolovaných mužů policie zjistila přítomnost amfetaminu. Řidič tvrdil, že užil jen povzbuzující přípravek v posilovně. „Efedrin bere dnes skoro každý,“ hájí se řidič. Muže teď čeká vyšetření krve, které prokáže, zda se dopustil trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. „V Ostravě zjišťujeme v poslední době větší množství řidičů, kteří řídí pod vlivem drogy, takže jsme vděčni za každou novou věc,“ uvádí policejní komisařka Gabriela Holčáková.

Jen během letošních devíti měsíců policisté při akcích Síto zkontrolovali přes 6 500 aut a přes 2 600 lidí. U více než 90 řidičů zjistili alkohol a u dalších 26 drogy. Dopadli také 45 pachatelů trestných činů a 5 hledaných osob. Za přestupky v dopravě uložili 215 pokut v celkové výši 142 200 korun. „Při akci je vždy hermeticky uzavřená část nějakého města nebo nějakého úseku. Tím pádem jsou dosaženy výsledky, které v rámci republiky nemají obdoby,“ zdůrazňuje velitel akce Robert Kuhn. Zároveň upozorňuje, že podobných akcí bude ve městě stále více.