V Orlických horách se protestovalo proti větrným elektrárnám

České Petrovice (Orlickoústecko) - Asi 150 lidí dnes v Orlických horách na pomezí Česka a Polska protestovalo proti výstavbě větrných elektráren. Odpůrci tvrdí, že na hranicích by mělo podle plánů vyrůst až 400 větrníků. S tím nesouhlasí, neboť až 200 metrů vysoké vrtule by prý poškodily charakter krajiny.

„Nejvíce nám vadí arogance investorů. Krajinu v západní Evropě již svými větrníky zničili a nyní se tlačí k nám,“ říká předsedkyně východočeského občanského sdružení Naše Výprachtice Jarmila Schlegelová.

Odpůrci výstavby se na dnešní protestní akci vybavili transparenty s hesly „S přírodou za našimi domovy kšeftujete jak handlíři s hovězím“ či „Vyžeňme obchodníky s větrem“.

Organizátoři shromáždění také sbírali podpisy pod protestní prohlášení proti hyzdění krajiny větrnými elektrárnami. To chtějí poslat do českého parlamentu. Nakonec odpůrci spálili maketu větrné elektrárny.

Pořadateli akce byli Poláci z oblasti Miedzylesie a na české straně občanská sdružení, která jsou členy Unie pro krajinu. Unie pro krajinu nyní spojuje 17 občanských sdružení z míst nejvíce zasažených budováním větrníků, například Krušných hor, Vysočiny a jižní Moravy.